Afbeelding van The Way to Paradise

Filmrecensie van The Way to Paradise

LET OP, spoiler alert.

Wat je hieronder leest, kan spoilers bevatten. Dan weet je opeens meer over deze film dan je lief is, maar je weet wel wat ik ervan vind. Ik schrijf gewoon wat zie. Dus weet waar je aan begint.

Bas geeft een 6.0/10

Deze film gaat over radicalisering van een Marokkaanse jongen Najib in Amsterdam. De film schetst een verdrietig beeld hoe hij zelf langzaam afglijdt en daarna radicaliseert.

Nadat hij zijn studie rechten afgerond heeft, kan hij geen baan vinden die bij zijn studierichting past. Als hij op gesprek gaat bij een nieuwe werkgever wordt hij al snel de deur gewezen. Hij wordt gediscrimineerd.

Najib heeft een witte vriendin die zo goed en zo kwaad als het gaat omgaat met de veranderingen die Najib doormaakt. Maar zij kan niet tot Najib doordringen en maakt het uit.

Langzaam worden de posters in zijn kamer vervangen door heilige teksten. Hij leest meer in de Koran en bekijkt filmpjes van moslimpredikers. Zijn idee over de wereld veranderd. Ook zijn ouders kunnen niet langer tot hem doordringen. Hij luistert niet meer en sluit zich verder af.

Hij vlucht meer naar buiten om zo weg te zijn van zijn ouders. Tot overmaat van ramp wordt zijn scooter ook nog gesloten. Als hij met zijn handen in zijn zakken terug naar huis loopt, wordt hij vanuit een auto aangesproken door een man die hij vaag kent. Hij brengt Najib op gewelddadige ideeën en hem vraagt te helpen een aanslag te plegen. Maar wil Najib dat wel?

Er zitten enkele intense scenes in met de moeder van Najib. De ouders worden prachtig neergezet door Rachida Iaallala (o.a. Dunya en Desie en Najib en Julia) en Hakim Traidia (uiteraard onder meer van Sesamstraat). Je ziet aan de moeder dat ze wanhopig is om maar tot Najib door te dringen. Het verdriet is zichtbaar, want ze heeft in de gaten dat het mis dreigt te gaan.

De hele film glijd je met Najib mee af. Elke tegenslag die hij te verwerken krijgt, voel je. Hij doet zo zijn best om iets van zijn leven te maken, een carrière te beginnen, maar keer op keer lukt het niet. Je gunt het Najib zo. Maar dat gebeurt niet. Ik verliet de zaal met een heel verdrietig gevoel.

Samenvatting van de film The Way to Paradise
Najib heeft zijn leven goed op de rit. Hij is bezig met zijn masterstudie recht en helemaal happy met zijn vriendin. Alles verandert als zijn oudere broer wordt gearresteerd. Nu moet Najib voor zijn familie zorgen en gedwongen met zijn studie stoppen om geld te verdienen. In zijn pogingen loopt Najib keer op keer tegen dichte deuren en vooroordelen aan en stukje bij beetje ziet hij zijn leven instorten. Op de rand van wanhoop, wordt hij benaderd door Brahim die hem hulp aanbiedt, maar ook misbruik maakt van Najibs kwetsbaarheid. Langzaam overtuigt hij Najib ervan om Jihadstrijder te worden en zo de weg naar het paradijs te vinden.
Bekijk hier de trailer van The Way to Paradise
Deel deze pagina:
Bas Bekijkt

Bas Bekijkt

Bas schrijft over films, musea, pretparken en evenementen. Hij is een enorme fan van mooie films en series. Hij heeft duizenden goede, slechte, matige, supertoffe en onwijs saaie gezien. Bas schrijft altijd van zijn eigen mening en compleet onafhankelijk. Zijn passie is het vinden van de mooiste films en series, zodat jij weet wat je echt moet gaan zien en zeker niet wilt missen.

Poster van The Way to Paradise

Releasedatum: 12-01-2021
Gesproken talen: Arabisch, Nederlands
Looptijd: 1 uur 30 minuten

Deze film op IMDB
Deze film op The Movie Database (TMDB)

Hier kun jij deze film zien:
Deze film kan je zien via Apple TVDeze film kan je zien via Pathé ThuisDeze film kan je zien via KPNDeze film kan je zien via Amazon Video
Meer films van dit genre